Kusiman jäljillä: Näin syntyy kultuinen vappujuoma

17.04.2022

Kultu Ry on jo vuosia valmistanut vapuksi ikiomaa simaansa. "Kultun simasta" Kusimaksi lyhennetty juoma on tärkeä osa kultuisen vapun kulttuuriperintöä. Kultistin toimitus perehtyi Kusiman historiaan ja seurasi tämän vapun vuosikerran syntyä.

Kusima on suuria tunteita herättävä ja mieleen painuva juoma. Anonyymit kultulaiset ovat muistelleet Kusimaa esimerkiksi näin:

Yhtenä vuonna Kusiman teosta vastaava henkilö oli unohtanut laittaa siman ajoissa käymään. Ratkaisuksi keksittiin siman käyttäminen turbohiivalla, jonka ajateltiin nopeuttavan prosessia. Vuosikerrasta selvinneet eivät ole kehuneet makua.

*****

Join Kusimaa ensimmäisen kerran fuksivuoden uitoissa. Pullot kuohahtelivat yli ja niitä pyöri vaikka missä tapahtumissa ja nurmikoilla. Taisipa seassa olla myös hieman tujakammin käyneitä rinnakkaisversioitakin. Päädyin lopulta kärräämään pois pari jämäpulloa Kusimaa vielä kolme viikkoa vapun jälkeen, ja hieman hirvitti, räjähtävätkö ne kesken kaiken.

*****

Pääsin fuksivuonnani mukaan Kusiman pullotustalkoisiin. Tekeillä oleva sima muistutti sinä vuonna maultaan kummastuttavan paljon greippilonkeroa. Opin hyvin nopeasti, että jokaisella itseään kunnioittavalla simatalkoisiin osallistujalla pitää olla suppilo mukana: vaati monenlaisia kikkakolmosia ja improvisoituja suppiloyritelmiä, ennen kuin toimiva konsti saada sima käymisastiasta pulloon löytyi. Ehdoton lempiosuuteni koko urakasta oli kuitenkin etikettien askarteleminen. Päästimme kaiken kulturellin luovuutemme kukkimaan, kun taiteilimme/tuhertelimme kymmeniä kustomoituja etikettejä pulloihin uniikkeine terveisineen.

*****

Vuoden 2019 vuosikerrassa oli ilmeisesti jotakin ekstraa. Kusimapullo räjähti 24.4.2019 yhden kultulaisen keittiön kattoon, ja näitä roiskeita siivottiin vielä asunnon loppusiivouksessa helmikuussa 2020. Silminnäkijähavaintojen mukaan Kusimapullo "sihisi ja suhisi pelottavasti. Raotin korkkia ja se suihkusi niin perkeleesti. Meni kattoon ja kaikkialle. Meni kattoon ja kaikkialle. En ole enää turvassa. Rip minä. Hyvästi. Kusimalla on ylivoima".

Näin syntyy Kusima

Arvoisa Kultun puheenjohtaja Sarita Nieminen ottaa Kultistin toimittajat vastaan kotiinsa lappuhaalarit yllään maaliskuun yhdeksäntenätoista. Kusiman tekoa varten keittiössä odottaa kasoittain sokeria, siirappia, sitruunaa ja tietenkin hiivaa. Tämä on jännittävä hetki meille vanhoille pieruillekin ja asetumme muistiinpanovälineinemme ja kännykkäkameroinemme keittiöön.

Nieminen raahaa ison käymisämpärin desinfioitaviksi kylpyhuoneeseen. Kusimasatseja tehdään kaksi, yksi vegaaninen ja yksi hunajaa sisältävä. Ämpärit ovat tilavuudeltaan 25 litraa, joten Kultu saa tänä vappuna nauttia yhteensä 50 litraa tätä juhlajuomaa.

Maistuvista kotiviineistäänkin tunnettu puheenjohtaja Nieminen raahaa kuumaa vettä täynnä olevan ämpärin pyyhkeen päällä keittiöön. Seuraavana vuorossa on sokerien ja siirapin liotus. Nieminen sekoittaa kuumaan veteen kolme kiloa taloussokeria, kaksi kiloa fariinisokeria ja yhden kilon siirappia.

Salaiseksikin luultu resepti ei todellisuudessa ole salainen, vaan peräisin internetin ihmeellisestä maailmasta. Oikeastaan Kusiman valmistaja on itse aina valinnut reseptin, joten sisältö on vaihdellut vuosien varrella. Tänä vuonna seurataan vuonna 2021 käytettyä reseptiä, ja toisessa Kusimaerässä 500 grammaa hunajaa on korvattu siirapilla tiukan linjan vegaanisia kultulaisia ajatellen.

Odotus on olennainen osa prosessia

Kun sokerit ja siirappi on liuotettu, seuraa ensimmäinen odotusvaihe. Sokeri-siirappi-vesi-seoksen on jäähdyttävä kädenlämpöiseksi hiivan aktivoimista varten.

Jäähtymisen odottelu ei kuitenkaan käynyt toimittajille tylsäksi, sillä saimme maistella Niemisen appelsiinikotiviiniä. Päiväjuopottelu oli toimittajille mukava yllätys, ja vaikka Nieminen väitti kotiviinierää epäonnistuneeksi, se oli allekirjoittaneen mielestä reilusti kyykkyviiniä parempaa. Isoäidinneliöitä virkatessaan puheenjohtaja Nieminen antoi toimittajille myös pikaisen tilinpäätösoppitunnin ja Excelin käytön minikurssin, joten odotteluaika käytettiin visusti hyödyksi!

Kusima-liemen jäähdyttyä kädenlämpöiseksi lisätään pala tuorehiivaa, joka kerää ravintonsa siman sokereista ja aloittaa käymisprosessinsa vappua varten. Kusiman prosentit vaihtelevat vuosittain riippuen tekijästä ja reseptistä. Tänä vuonna odotettavissa on arviolta noin 12–15-prosenttista virvoketta.

Käymisämpärien syrjiltä meille irvistelevät oranssilla teipillä taiteillut naamat. Ne ovat legendan mukaan niin muinaisille kultulaisille kuin akateemisesti nuoremmallekin sukupolvelle tutun Henrik Lassilan käsialaa.


Käyminen voi alkaa

Hiivan jälkeen lisätään viimeinen ainesosa, eli sitruuna. Kahdesta sitruunasta puristetaan mehu ja kolme sitruunaa viipaloidaan lillumaan koko komeuden pinnalle. Ja kas, Kusima on valmista! Aah, mutta ei sittenkään aivan vielä… Ämpärin kansi laitetaan kiinni, vesilukko ja vesilukon tiiviste asetetaan paikoilleen. Kusiman valmistuksen seuraava vaihe on pidempi odotusvaihe, jolloin Kusiman annetaan käydä astiassaan. 


Toimittajat lähtevät luistelemaan hengenvaarallisia jäätiköitä pitkin kotia kohti odottelemaan Kusiman pullotusta, jota toimitus pääsee myös seuraamaan. Pullotus tapahtuu 8. huhtikuuta perjantaina, jotta Kusima on ajoissa valmiina pulloissaan Mönttipiknikiä varten.

Pullotuksen pyörteissä

Sateisena perjantai-iltana huhtikuun kahdeksantena toimitus hankkiutuu jälleen Kultun puheenjohtajan residenssiin vakaana aikomuksenaan ottaa selvää tämän vuoden Kusimanpullotuksen yksityiskohdista. Kaksi sammiollista Kusimaa, toinen vegaanista ja toinen hunajaa sisältävää odottelee kuljetettavaan muotoon säilömistä ja paksu nippu etikettejä pulloihin kiinnittämistä.

Kusima pullotetaan perinteisesti jäsenistön toimittamiin puolentoista litran muovipulloihin. Tänä vuonna pulloja ei ollut vielä kertynyt koko simaerän vetävää määrää, joten Kusimasta pullotetaan se mitä voidaan ja loppu jää odottamaan tulevia pulloja (ja mahdollisesti puheenjohtajan special edition -Kusimaa tuottavia alkemiataikoja).

Mestarin opissa

Prosessi alkaa pullojen desinfioimisella. Toimitus pääsee tällä välin tekemään tuttavuutta tämän vuoden etikettien kanssa. Kultulainen taiteilija Sumu Posio on ystävällisesti suunnitellut kolme erilaista etikettikuvitusta, ja näiden tulosteista leikataan ja kootaan sopivia vyötteitä erikokoisten ja -muotoisten pullojen ympärille. Ennen täyttämistä valmisteluhommaa on monenlaista: pullojen kuivausta, lajittelua ja etikettien sommittelua.

Puhtaat pullot täytetään käymisastiasta letkulla (jopa ilman omaa suppiloa simantekoon saapunut toimitus selvisi siis operaatiosta). Täyttö on melko sotkuista hommaa hajuineen ja lopulta koko asunto tuoksuu vappuisesti pulla- tai leipätaikinalta.

Täysien Kusima-pullojen ympärille teipataan etiketti, johon merkitään, onko sisältö vegaaniyhteensopivaa vai ei. Lisäksi etiketteihin kirjoitetaan vapputervehdyksiä pullojen tuleville vastaanottajille. Etikettien kanssa taiteilu osoittautuu aikamoiseksi askarteluksi, mutta yhdessä siitäkin selvitään. Tämän vuoden ulkoasudesign yhdistääkin käsin tekemisen meiningin upeaan printattuun kuvitustaiteeseen.


Yllätyksiä😸 ja vappuisaa tunnelmaa🌼:

Puheenjohtajan kissa osoittaa yllättävän paljon kiinnostusta pullotusoperaation eri vaiheita ja erityisesti käyntisammioiden pesemistä kohtaan. Ilmeisesti Kusiman tuoksu on kovasti nelijalkaisen makuun. Toimitus ehdottaakin Kusimalle uutta slogiania: Kusima jopa kissaa kiinnosti.

Pullotuksen lomassa toimitus pääsee myös maistamaan molempia tämän vuoden Kusimaeriä. Toisen hiiva-annoksen käymään lähteäkseen tarvinnut erä muistuttaa tuoksultaan rusinapullaa ja on voimakkaammin hiivaisen aromikas – täydellinen vapputunnelma on siis taattu! Toisessa erässä erottuu enemmän sitruunaista kirpeyttä. Molempia eriä yhdistää se, että ne eivät tänä vuonna sisällä rusinoita.


Seuraavaksi Kusima matkaa Mönttipiknikille ja sen jälkeen muihin vapun tapahtumiin jaettavaksi ja kultulaisten vapun viettoa ilahduttamaan. Toimitus vastaanottaa myös arvostelukappaleen Kusimaa, jonka avulla päästään yhdessä fiilistelemään vappua! 😊

Tiesitkö? Knoppitietoa Kusimasta

  • Tarustolähteet eivät ole yksimielisiä siitä, tehtiinkö ensimmäinen Kusimaerä vuonna 2015 vai 2016. Vuosi 2022 on siis joko kuudes tai seitsemäs Kusima-vuosi.
  • Varhaisimmat toimituksen käsiinsä saamat dokumentoidut arkeologiset todisteet Kusimasta ovat peräisin vuodelta 2017.
  • Samat teippinaamoin koristellut käymisastiat ovat siirtyneet perintönä simantekijältä toiselle alusta asti.
  • Perimätieto kertoo myös, että Kultulla olisi ollut pyörän perässä vedettävä kärry, jolla kuljetettiin Kusimaa tapahtumiin yhtenä vappuna.
  • Nyttemmin rikkinäisen ja kadonneen kärryn on korvannut Kusiman kuljettamisessa reppufunktion omaava Örmyli. Ratkaisu on ollut ilmeisen pidetty, sillä Örmylille reppuselkäkyytiä antavaan ihmiseen sidottu sima ei katoa ja pysyy aina toiminnan keskiössä.
  • Kusimalla vaikuttaa olevan paha tapa maastoutua ihmisten koteihin, sillä moni on raportoinut löytäneensä kaapistaan joko Kusimaa tai tyhjiä Kusimapulloja vielä viikkoja vapun jälkeen.
  • Tiettävästi pisin aika, jonka nestemäinen Kusima on säilynyt, on kaksi vuotta.
  • Keväällä 2022 maistettiin vuodelta 2020 peräisin ollutta vintage-Kusimaa. Makua luonnehdittiin kulmikkaaksi, hedelmäiseksi ja silakkaöljymäiseksi, ja kokonaisuutena juomaa kuvailtiin "osittain simaksi" ja joksikin "siman ja valkoviinin väliltä".
  • Kusima-kausi on tänä vuonna avattu Mönttipiknikillä 11.4. ja Kusimaa pääsee maistelemaan tulevat kaksi vappuviikkoa tapahtumissa, joissa Kultu edustaa.

Teksti: Anna-Sofia Tastula, Saimi Patrikainen ja Mari Smolander


Juttu on julkaistu alunperin Kultistin entisillä kotisivuilla, josta löytyy tähän kirjoitukseen liittyvät kuvat.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita